Jak to všechno začalo.

Dnes už ani přesně nevím, proč padla volba na Jižní Ameriku. Bylo to asi proto, že o tomto kontinentu vím nejméně. Mimo školních zeměpisných znalostí prakticky nic. A to je pro mě vždycky výzva!

Nakoupil jsem postupně mapy a průvodce jednotlivých zemí, a skoro rok jsem v nich listoval a dělal si poznámky. Cestu jsem prvně naplánoval na tři měsíce.

Původně jsem chtěl objet celý kontinent kolem dokola. Jenže jak se člověk začíná prodírat informacemi, zjistí, že např. v Kolumbii není radno cestovat na vlastní pěst, natož se s takovým obytným autem potloukat v noci po městě. A ve Venezuele je to ještě horší. Po dvouletém pádu ceny ropy na třetinovou hodnotu je život prostých lidí tristní, neboť socialistickou ekonomiku této země tvoří z 90 % příjmy HDP právě z prodeje ropy. Tady nesmíš ukázat, že máš majetek, mobil, hodinky, řetízky. Mé obavy potvrdilo v polovině roku naše ministerstvo vnitra oficiálním varováním před cestami do těchto končin, a tak bylo rozhodnuto. S těžkým srdcem jsem odepsal návštěvu nejvyššího souvislého vodopádu světa – Salt Angel (979 m) a také dobrodružství mezi tajemstvím opředenými Tepui – stolovými horami.

Naše expedice za Národními parky Jižní Ameriky začne ve Francouzské Guyaně. Proč zrovna tam?  Protože zajistit přepravu obytného auta lodí do Brazílie nebo Argentiny je z celního hlediska nesmírně složité a také dost drahé. Francouzská Guyana nám jako zámořská kolonie Francie a člen Evropské unie nabízí nejlepší podmínky. Tak doufáme, že to takhle bude snazší, i když si nedělám velké iluze. O případných celních peripetiích napíšeme později, až nám auto připluje, a vytrhneme ho ze spárů úředníků.

Itinerář jsem nakonec sestavil na 129 dní (měsíc navíc oproti původnímu plánu), během kterých najezdíme něco přes 23 000 km. Dřív vyjíždíme mimo jiné proto, abychom stihli projet Amazonii před začátkem období dešťů, které začíná kolem 28. prosince.

Z České republiky odlétáme 12. listopadu a návrat jsme si stanovili nejdéle na konec března. Během této doby navštívíme 54 kouzelných míst, včetně  Velikonočních ostrovů (Rapa Nui) ležících v Pacifiku – 3500 km západně od Chile – kam si odskočíme na celých 8 dní. Naší expedici za Národními parky Jižní Ameriky zakončíme v Peru. Když bůh dá, dotáhneme to až do Ekvádoru. Jakmile budeme mít kontakt se světem, budeme zde vyvěšovat zážitky z naší cesty. Tak se těště 🙂

3 komentáře: „Jak to všechno začalo.“

  1. Doufám, že jsem Tě synku neviděl v úterý 8. listopadu naposledy….. táta

    To se mi líbí

    1. Určitě ne, dědo, naši jsou zkušení cestovatelé a mají tuhý kořínek 🙂

      To se mi líbí

  2. Určitě ne, dědo, naši jsou zkušení cestovatelé a mají tuhý kořínek 🙂

    To se mi líbí

Napsat komentář